logo

Hírek

2023-12-20

Közéleti podcast a Policy Solutions támogatásával az Új Egyenlőségen

2023-ban is a Policy Solutions és a FEPS támogatásával jelent meg az Új Egyenlőség közéleti podcastja. Ajánlatunk az elmúlt hetek legfontosabb adásaiból!
Közéleti podcast a Policy Solutions támogatásával az Új Egyenlőségen

Az Új Egyenlőség közéleti podcastjának szerkesztői, Bíró-Nagy András, Kiss Ambrus és Lakner Zoltán minden héten jelentkeznek a magyar és az uniós politika kulcskérdéseit vizsgáló beszélgetéseivel. Az alábbiakban ajánlunk ötöt az utóbbi hónapok legérdekesebb adásaiból:

Politikai földindulás Argentínában. Az argentin elnökválasztás második fordulója igazi politikai földindulást hozott Javier Milei nagyarányú győzelmével. Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika-szakértővel, a Corvinus Egyetem tanárával beszélgettünk arról, hogy milyen előzmények vezettek a választási eredményekhez, és milyen lépéseket várhatunk a sokakat megbotránkoztató nyilatkozatokat tevő új elnöktől.

Mit kíván a magyar nemzet? Problématérképünk 2023-ban. A Policy Solutions több éve folyamatosan méri, hogyan alakul a magyar társadalom problématérképe. Idén is a megélhetési költségek, az alacsony fizetések és az egészségügy a top 3. Ennek ellenére a kormánypártok támogatottsága magasan áll továbbra is. Valós és látszólagos ellentmondásokról beszélgetett Kiss Ambrus és Bíró-Nagy András.

Az ellenzék ismerte jobban a megváltozott Lengyelországot. Elbukott a Jog és Igazságosság az október 15-i parlamenti választásokon, kormányváltás jön Lengyelországban. A lengyel választások tanulságairól és következményeiről beszélgettünk Zgut-Przybylska Edit politológussal, a Lengyel Tudományos Akadémia adjunktusával.

Szlovákia választások után. A Szlovákiában megrendezett előrehozott parlamenti választásokat Robert Fico pártja, a SMER nyerte meg. A szlovák választás eredményeiről és következményeiről beszélgettünk Bőtös Botond újságíróval.

Latin-Amerika fehér aranya: a lítium és az akkumulátoripar geopolitikája. A klíma- és ökológiai válság hatására geopolitikai és gazdasági értelemben is egyre több figyelem irányul Latin-Amerikára, ahol az akkumulátoripar számára létfontosságúnak tartott lítiumkészletek több mint fele koncentrálódik. A térségen belül is kiemelt jelentőségű Lítium-háromszög országairól, illetve a latin-amerikai lítium nyújtotta lehetőségekről beszélgettünk Nagy Gergő Máté nemzetközi kapcsolatok szakértővel.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!