logo

Hírek

2023-06-07

A magyarok döntő többsége nem kér az akkumulátorgyárakból

A magyarok közel kétharmada nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon új akkumulátorgyárak épüljenek, és leginkább attól tartanak, hogy az üzemek veszélyes anyagokkal fogják szennyezni a környezetet. Ez derül ki kutatásunkból, melyet a Greenpeace Magyarország megbízásából végeztünk.
A magyarok döntő többsége nem kér az akkumulátorgyárakból

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok többsége (57%) elsősorban a megújulók támogatását várja a kormánytól, és feloldaná a szél- és a napenergia terjedését korlátozó intézkedéseket, mivel úgy látja, hogy a megújulókkal lehet megóvni a környezetet, és ezek jelentenek kiutat az orosz energiafüggőségből. 

Arra is rákérdeztünk, hogy az akkumulátorgyárak működésével járó negatív következmények közül melyek azok, amelyek a legjobban aggasztják a lakosságot. A válaszadók többsége elsősorban attól tart, hogy a gyárak működése során veszélyes anyagok kerülhetnek a talajba, vízbe és a levegőbe. Emellett a megkérdezettek közel negyede azt a szempontot emelte ki, hogy az akkumulátorgyárak építése során értékes termőföldet pusztítanának el. 

A kutatásból emellett az is kiderül, hogy a válaszadók összesen 72%-a támogatna energiatakarékossági és energiahatékonysági, valamint megújuló energiaforrásokra alapuló fejlesztéseket. A kutatás szerint azoknak a körében, akik a megújulós fejlesztéseket támogatnák, nagy többségben vannak, akik a környezetre gyakorolt pozitív hatások miatt gondolkodnak így, emellett népszerű válasz volt még, hogy ezáltal csökkenthető Magyarország energiaimportja és az orosz energiafüggőség is. 

A teljes kutatás itt olvasható. 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!