logo

Hírek

2010-10-09

Pártpolitikai csaták hónapja az Európai Parlamentben

Szeptemberben minden korábbinál élesebb politikai csörtékben vettek rész a szocialista és a fideszes európai parlamenti képviselők.
Pártpolitikai csaták hónapja az Európai Parlamentben

Szeptemberben minden korábbinál élesebb politikai csörtékben vettek rész a szocialista és a fideszes európai parlamenti képviselők. A legnagyobb sajtóvisszhangot – a pártpolitikai megszólalásoktól mindezidáig tartózkodó – Göncz Kinga megjegyzése váltotta ki, aki szerint informális beszélgetéseken Brüsszelben már felmerült, alkalmas-e Magyarország az Európai Unió soros elnöki tisztének betöltésére. Párttársa, Herczog Edit arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában nem szokás uniós elnökségi időszak alatt alkotmányozni. A fideszes Schöpflin György a két szocialista képviselő megszólalásait „koholt kampánynak” minősítette. Egy másik éles vitában a szocialista Tabajdi Csaba arra mutatott rá, hogy hazánk nem teljesített rosszul az uniós pénzek lekötése terén. Ezzel szemben a fideszes Surján László a tényleges kifizetésekre hivatkozva „öntömjénezés helyett nagyobb szerénységet” várna el a szocialista delegációvezetőtől. Pártpolitikai vita tárgya lett az Orbán-kormány új médiatörvénye is. Míg a szocialisták a szólásszabadságra leselkedő veszélyről beszéltek, addig Pelczné Gáll Ildikó szerint az új szabályozás „világos szerkezetet, tiszta pénzügyi alapokat és átlátható médiarendszert” teremt.

A franciaországi romaügy miatt Járóka Lívia volt a médiában az egyik legtöbbet szereplő magyar EP-képviselő. Járóka határozottan elutasította, hogy a romakérdést bárki politikai fegyverként használja, és azt is világossá tette, hogy „senkit sem lehet kiutasítani azért, mert roma”. A jobbikos Szegedi Csanád azonban – Jávorka Líviával és Göncz Kingával ellentétben – élénken üdvözölte a romák franciaországi kitoloncolását. A képviselő az EP plenáris ülésén a második bécsi döntés ünnepléséről és a hetven évvel ezelőtti döntés fontosságáról is beszélt – ez a felszólalása azonban politikai visszhang nélkül maradt.

A nyári szünet utáni első hónap legnagyobb szakmai elismerése a fideszes Őry Csabát érte, aki az EU 2011-es foglalkoztatási iránymutatásairól készített jelentést. Érdekesség, hogy az elmúlt egy évben egyetlen írásos parlamenti kérdést sem megfogalmazó Hankiss Ágnes szeptemberben több alkalommal is különböző szervek terrorelhárítással kapcsolatos dimenzióira kérdezett rá. Hankiss e téren mutatott lendületére magyarázat, hogy a nemrégiben Magyarországon létrejött Terrorelhárító Központ előkészületeiben személyesen is részt vett.

A teljes elemzés itt olvasható.
 



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!