logo

Hírek

2011-06-24

Az év magyar európai parlamenti képviselői 2010-2011

A szakpolitikai kategóriában Gál Kinga, a politikai munkát tekintve Tabajdi Csaba, a határon túli képviselők között a felvidéki Bauer Edit lett az Év EP-képviselője a Policy Solutions elemzése szerint. A politikai elemző intézet a magyar EP-képviselők elmúlt évi brüsszeli és strasbourgi teljesítményét értékelte.
Az év magyar európai parlamenti képviselői 2010-2011

A szakpolitikai kategóriában Gál Kinga, a politikai munkát tekintve Tabajdi Csaba, a határon túli képviselők között a felvidéki Bauer Edit lett az Év EP-képviselője a Policy Solutions elemzése szerint. A politikai elemző intézet a magyar EP-képviselők elmúlt évi brüsszeli és strasbourgi teljesítményét értékelte.

Szakpolitikai munkája alapján Gál Kinga lett az év EP-képviselője a Policy Solutions elemző intézetnél. Gál Kinga kifejezetten eredményes évet tudhat maga mögött azzal, hogy két raportőri megbízatást is sikerrel fejezett be. Gálnak az alapvető jogok helyzetéről, majd a demokrácia- és az emberi jogok terjesztésének pénzügyi eszközéről szóló jelentése kapott széleskörű támogatást. Két jelentéstevői munkája mellett Gál Kinga véleményezői munkát is végzett, ő volt az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezményről készült vélemény felelőse. Gál Kinga az alapvető emberi jogok és a kisebbségvédelem egyik legelismertebb uniós képviselője, az EP Kisebbségi Munkacsoportjának vezetője.

Akárcsak a 2009-2014-es ciklus első évében, úgy az elmúlt évben is a szocialisták delegációvezetője, Tabajdi Csaba politikai munkája volt a legkiemelkedőbb a magyar EP-képviselők közül. Tabajdi működött közre magyar részről a szocialisták, zöldek és liberálisok közös határozatának megfogalmazásában, mely a magyar médiatörvény visszásságaira mutatott rá. Tabajdi emellett 54 alkalommal szólalt fel az Európai Parlament plenáris ülésén, többek között annak érdekében, hogy Magyarország pénzt kapjon a vörösiszap katasztrófa miatt az EU Szolidaritási Alapjából. A szocialisták delegációvezetője szorgalmazta Macedónia csatlakozási tárgyalásainak elkezdését és kiállt Ukrajna vízummentessége mellett. Tabajdi nevéhez egy év alatt – nagyszámú felszólalásai mellett - három állásfoglalási nyilatkozat, hét parlamenti kérdés és egy írásos nyilatkozat kötődik.

Bauer Edit szakpolitikai munkája alapján lett az Év Határon Túli Magyar EP-képviselője. A szlovákiai magyar képviselő jelentését az emberkereskedelem megelőzéséről, az ellene folyó küzdelemről és az áldozatok védelméről szinte egyhangúlag szavazta meg az Európai Parlament 2010 decemberében. A képviselő asszony emellett felelős volt a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság véleményéért a demográfiai kihívások és a nemzedékek közötti szolidaritás témájában, és részt vett négy állásfoglalási indítvány kezdeményezésében is. Ez utóbbiak jelentős részben nőjogi ügyeket érintettek, így - a 2011 tavaszán igen aktuális témát - a nemi erőszak észak-afrikai és közel-keleti konfliktusokban történő alkalmazását, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának a nőkről, a békéről és a biztonságról szóló határozatának tízedik évfordulójának apropóján annak végrehajtásának felgyorsítását. Bauer a határon túli magyarsággal kapcsolatban több kérdést is feltett a Bizottságnak, így a kettős állampolgárságot felvevő szlovákok állampolgárságának megvonásával, illetve szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban.

A Policy Solutions, mely az elmúlt egy évben egyedüliként hozott nyilvánosságra havi rendszerességgel EP-jelentéseket, kvantitatív szempontok (az egyes képviselők aktivitása) és kvalitatív szempontok (az elvégzett munka szakpolitikai vagy politikai súlya) összessége alapján értékelte a képviselőket.

A teljes elemzés, a további helyezettek felsorolása és a pontos módszertan letölthető itt.



Vissza

Magunkról

A Policy Solutions egy budapesti székhelyű politikai elemző és tanácsadó intézet, amely elkötelezett a demokrácia, a szolidaritás, az esélyteremtés, a fenntarthatóság és az európai integráció iránt. Munkánk fókuszában a magyar és az európai uniós politikai folyamatok értelmezése áll. Kiemelt kutatási területeink közé tartozik a demokrácia minőségének vizsgálata, az euroszkepticizmus, a populizmus és a szélsőjobboldal mozgatórugóinak elemzése, valamint a választáskutatás. 

Tovább

Facebook

Kövess minket Facebook-on!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel a Policy Solutions hírlevelére!